Heidewachtel

De Heidewachtel

Rasgroep van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een staande jachthond. Dit is één van de drie jachthondengroepen, naast de lopende jachthond en de retrievers.

Lopende jachthonden jagen het wild op. Staande jachthonden, zoals de Heidewachtel, speuren naar het wild en blijven dan stokstijf staan met de neus in de richting van het wild. De jager weet dan waar het wild zit. Retrievers (retrieven is Engels voor ophalen), halen het wild op nadat het is geschoten en brengen het naar de jager.

De Heidewachtel haalt ook het wild op nadat de jager het heeft geschoten. Daarom wordt gezegd dat de Heidewachtel actief is vóór het schot (door het wild aan te wijzen) en nà het schot (door het wild aan te wijzen). De Heidewachtel is dus een veelzijdige jachthond.

Korte geschiedenis van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een jachthondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. In de regio Münsterland werden op boerderijen honden gefokt voor de jacht op patrijzen, de zogenaamde Wachtelhunden (Wachtel is Duits voor patrijs). Boswachter Edmund Löns voegde in het begin van de 20ste eeuw verschillende foklijnen van Wachtelhunden samen en tot het ras dat we nu kennen als de Heidewachtel.

Alleen in Nederland heet het ras Heidewachtel. In Duitsland wordt de Heidewachtel Kleine Münsterlander genoemd naar de herkomst uit die Duitse regio. In Frankrijk heet de Heidewachtel Petit Epagneul Münster. In ander landen heeft de Heidewachtel de engelse benaming Small Münsterlander (pointer).

De Heidewachtel is een verre afstammeling van de Spioen, een bont langharig jachthondje dat al in de Middeleeuwen bekend was. Op schilderijen van Jan Steen (die leefde van 1625 tot 1679) zijn zelfs al Spioenen te zien.

Het uiterlijk van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een middelgrote jachthond die tussen de 50 en 56 cmhoog is. De hoogte wordt gemeten vanaf de grond tot het bovenste puntje van de schouder. Dit heet de schoft. Het gewicht van de Heidewachtel ligt tussen circa 20 en24 kilo.

De Heidewachtel ziet er krachtig en elegant uit. De Heidewachtel heeft twee verschijningsvormen: een bruin-witte vacht of een bruin-geschimmelde vacht, ofwel een bonte of een schimmel Heidewachtel. De vacht van de Heidewachtel is halflang met franje aan de oren, de poten en de staart. De franje aan de poten van de Heidewachtel heet de broek, de franje aan de staart van de Heidewachtel heet de vlag.

De Heidewachtel heeft een krachtige, elegante en atletische bouw, met een adellijk hoofd, hoog aangezette hangende oren en een egaal bruine neus.

De verschijning van de zuivere Heidewachtel is in de rasstandaard van de Heidewachtel door de Heidewachtel-vereniging vastgelegd. De Heidewachtel-fokkers die zijn aangesloten bij de Heidewachtel-vereniging fokker de Heidewachtel volgens deze Heidewachtel-rasstandaard.  Daardoor wordt het Heidewachtel-ras zuiver en de verschijning van de Heidewachtel eenduidig gehouden.

De Heidewachtel als gezinshond

De Heidewachtel is een intelligente, vrolijke en vriendelijke hond. De Heidewachtel is lief voor kinderen en heeft over het algemeen een plezierige aard. De Heidewachtel is dus zeer geschikt als gezinshond.

De Heidewachtel heeft veel beweging en afwisseling nodig. Twee of drie keer per dag een rondje rond een perkje is dus voor de leergierige Heidewachtel zeker niet voldoende. De Heidewachtel moet minstens een uur flink kunnen rennen en dollen. Krijgt de Heidewachtel niet z’n dagelijks benodigde hoeveelheid beweging, dan zal hij in huis een “neveuze stuiterbal” worden!

Advertenties
%d bloggers liken dit: