Hunter de Heidewachtel in de doos

Hunter de Heidewachtel is nu 20 weken jong. Een mooie gelegenheid om de balans op te maken. Hoe gaat het met Hunter? Op de jachthondentraining wordt over Hunter gezegd dat hij een intelligente, leergierige hond is, maar wel een met een kop erop!

Uiterlijk

Hunter is een prachtige schimmel die ook grotendeels bruin is. Z’n bruine vacht glimt als een spiegel en hij krijgt er warempel ook slag in. De witte haren worden steeds meer in de richting van z’n staart geduwd en ook daar krijgt het bruin de overhand. Z’n snoet is helemaal bruin, er is geen wit plekje in te ontdekken. De broek (haren aan z’n achterpoten) begint te groeien en ook de vlag is duidelijk op weg om uitgerold te worden.

Hunter groeit als kool. De schofthoogte is ondertussen rond 48 cm en hij weegt 16 kilo. Hunter werd gisteren nog bij de dierenarts gewogen. Hij was daar omdat hij wat uitslag op z’n buik heeft. Volgens de dierenarts komt dat omdat hij zo veel door de bossages scharrelt. Een tubetje zalf moet soelaas bieden. Ook heeft Hunter een beetje oogirritatie. Dat schijnt meer voor te komen bij jonge honden. Daarvoor helpen dan weer oogdruppeltjes.

De bench

De liefde tussen Hunter en Gulliver is wat bekoeld. De baas had de indruk dat Hunter wat meer bewegingsruimte wilde in z’n bench. Dus is de ‘kooi’-bench weer van stal gehaald. En ja hoor, Hunter is er helemaal gelukkig mee. Was het met Gulliver zo dat Hunter het rond een uur half zeven in de ochtend wel genoeg vond, met de grote bench is hij zelfs tot half acht muisstil! ’s Avonds gaat hij er meestal rond een uur of elf in en al die tijd heb je aan Hunter geen hond, euh… kind.

Overdag moet Hunter af en toe ook wel eens in de bench als z’n baasjes op pad moeten. Dat gaat in de grote bench ook goed. In Gulliver wilde hij nog wel eens een serenade opvoeren. In de grote bench af en toe ook wel, maar zeker minder en korter. En ja, de laatst week zien we Hunter zelfs uit eigen beweging even de bench in gaan om op z’n bot te gaan liggen knagen. Nog niet heel lang, maar het begin is er.

Hunter is  niet graag alleen als hij weet dat er menselijk gezelschap in de buurt is. Bijv. aan de pen in de tuin, terwijl de baas het onkruid wiedt, is zo’n moment dat hij dan graag de aandacht wil. Met een hoge blaf laat hij de baas (en de buurt) dan horen dat hij er toch ook nog is. Negeren is het devies, maar de buren zijn er op zo’n moment niet blij mee. Op de jachthondentraining noemen ze dit gedrag dat van een huilbaby…

In huis

Denk nou niet dat Hunter alsmaar om aandacht roept. In huis is hij de rust zelf. Hij ligt graag op kleedjes, natuurlijk bij de baasjes in de buurt. Als die aan het eten zijn houdt Hunter gepast afstand. Hij speelt en knaagt graag met een bananendoos, die zo nu en dan ververst moet worden. In huis (buiten z’n bench 🙂 blaft hij eigenlijk nooit en nooit zet hij de boel op stelten. Op z’n gemak kuiert hij wat rond, knaagt aan z’n bot, speelt wat en gaat weer ergens liggen om de boel scherp in de gaten te houden, of om flink te gaan snurken (letterlijk!). Hunter is al weer een hele tijd zindelijk.

Eten

Hunter blijft braaf uit de buurt van de keuken als zijn eten  (Pedigree Puppy brokjes) wordt klaargemaakt. Alert volgt hij zittend de bewegingen van de baas. Hij rent vervolgens naar z’n bench als de baas de voerbak voor de bench neerzet.  Vaste prik is dan de wachtoefening. Hunter moet blijven zitten als de voerbak voor ‘m staat. De baas loop naar de keuken en komt weer terug om de voerbak in de bench te zetten. Dan kijken Hunter en de baas een paar seconde elkaar recht in de ogen, voordat het bevrijdende ‘bench’ klinkt. Pas dan mag Hunter eten. Al die tijd heeft hij alert zitten wachten! Met het eten weet hij wel raad, het is in geen tijd op. Baknijd heeft Hunter volstrekt niet.

Buiten

Tenminste vijf keer op een dag maakt  Hunter de ronde. ’s Ochtends voor zeven uur ruim een half uur, dezelfde duur rond 11, 15 uur en voor 8 uur ’s avonds. De laatste ronde na half elf is met 15 minuten een korte. De wijk waar Hunter woont is ruimschoots voorzien van groen en ligt pal tegen het bos. Meestal kan hij loslopen, maar in elke ronde zitten ook ‘lijnoefeningen’. Hunter moet uiteraard ook leren rustig aan de lijn, vlak bij het linkerbeen te lopen. En met die stand van zaken zijn  z’n baasjes zeker tevreden. Het is nog niet zo dat Hunter altijd met ontspannen lijn kan lopen. Maar dat begint wel te komen. Net als z’n kleine baasjes moet Hunter uitkijken voor het oversteken. Dus: eerst zit-wacht-kijk en dan pas volg en oversteken bij de baas aan de lijn.

Hunter wordt ook met de fluit getraind, met in ‘spannende’ situaties wisselende resultaten met de ‘kom’-fluit. Als hij ergens in het veld scharrelt is hij met de fluit snel terug te roepen. Maar als hij andere honden in het vizier heeft of denk dat er ergens wat te snaaien valt, wordt het lastiger.  Maar…. al sinds een week of twee gaat het wonderwel goed. Zelfs het hondenspel is (meestal) met de fluit te onderbreken, tot bewondering van de bazen van de andere honden. Ja, ja, zo’n knuffelhond aan een oprollijn is natuurlijk heel wat anders dan een gedisciplineerde jachthond 🙂

Als Hunter van z’n rondje komt moet hij dan ook gedisciplineerd weer naar binnen. Uiteraard gaat de baas eerst en Hunter moet zitten en wachten bij elke deur, pas naar binnen als hij wordt geroepen en wachten als de baas z’n jas op hangt. Pas daarna wordt hij de kamer ingeroepen. Streng? Ach, hij is er aan gewend en komt daarom nooit hieperdepieper opgewonden in het huis ingerend. Hond en baas vinden het wel prima zo.

Zwemmen

Op de jachthondentraining stond Hunter al eens tot z’n buik in het water, maar op het strand aan het Gooimeer, ging hij echt kopje onder.  En ook in het nabijgelegen natuurpark Kromslootpark heeft Hunter laten zien dat hij zwemtalent heeft! Zelfs vanaf de kant, tussen het riet vandaan, sprint hij achter elkaar het water in. Hij vindt het heerlijk! Kijk maar eens op het filmpje hieronder hoe z’n kleine baas ‘m laat zwemmen. Maar die held op sokken is wel bang voor water als Hunter zich afschudt! Later op de training moet hij nog leren dat op commando later te doen.

Advertenties